Isıcam Ürünleri

 

ISICAM PERFORMANS DEĞERLERİ
ISICAM PERFORMANS DEĞERLERİ

Gürültü Kontrol Camları

Gürültü kontrol camları, insan sağlığını tehdit eden gürültünün yaşanan mekâna girişini azaltır. Isıcam’larda farklı kalınlıklarda cam kullanılması veya camlardan birinin lamine cam olması gürültünün iç mekâna girişini azaltır. Ancak gürültü düzeyi yüksek ortamlarda daha etkili bir ses yalıtımı için Şişecam Düzcam’ın özel geliştirilmiş bir ürünü olan akustik lamine cam kullanımına ihtiyaç vardır.

Şişecam Akustik Lamine Cam, Isıcam ünitelerinde kullanılarak pencerelerin gürültü kontrol performansı artırılabilir. Cam kalınlığı ve kombinasyonu, gürültünün türüne ve şiddetine göre seçilmelidir. Etkin gürültü yalıtımı için konutta sadece camda değil; duvar, çatı ve doğramalar gibi ayırıcı elemanlarda da benzer önlemler alınması gerekmektedir. Şişecam Düzcam, dış ortam gürültü değerlerine göre cam kombinasyonlarınız için gerekli akustik değerler konusunda size destek olmaktadır.


Şişecam Akustik Lamine Cam

Şişecam Akustik Lamine Cam gürültü kontrol camıdır. İki cam plakanın ses yalıtımı sağlayan bağlayıcı özellikli polivinil butiral (PVB) tabaka ile birleştirilmesi ile üretilir. PVB sayesinde akustik lamine camlar ses titreşimlerini bünyesinde sönümler, böylece karşı tarafa daha az ses geçişi sağlanır. Gürültü düzeyi yüksek ortamlarda etkili ses yalıtımı sağlamak amacıyla özel geliştirilmiştir. Ses yalıtımına katkı sağlayarak gürültü geçişlerini azaltırken aynı zamanda Şişecam Lamine Cam ürününün güvenlik özelliğine de sahiptir. Isıcam ünitesi bünyesinde kullanıldığında ısı kontrol, güneş kontrol önlemleri ile de kolayca bağdaştırılabilmekte ve ses yalıtım performansı artmaktadır.

Performans Tablosu

TRC Acoustic Lameks®

Cam kombinasyonuSes Yalıtım Değerleri
RwCCtr
8 + 0,76A + 8440-2
(4 + 0,76A + 4) + 16 + 641-2-6
(4 + 0,76A + 4) + 16 + 842-3-7
(4 + 0,76A + 4) + 20 + 1045-1-5
(5 + 0,76A + 5) + 16 + 642-1-5
(4 + 0,76A + 4) + 12 + 6 + 12 + 1045-1-4

Buzlu & Dekoratif Camlar

 

Buzlu Camlar

Buzlu camlar ışık ve gizliliğin bir arada önem kazandığı yapı bölümlerinde kullanılır. Mimari amaçlara uygun çeşitli renk ve desenler mevcuttur.

Buzlu camlar duş kabinlerinde, iç bölmelerde ve güvenlik gerektiren yerlerde temperli olarak kullanılmalıdır.

Dekoratif Camlar

Işık ve gizlilikle birlikte görselliğin istendiği uygulamalarda tercih edilen dekoratif camlar; asitle yüzey aşındırılarak üretilmiştir.

Güncel dekoratif cam çeşitleri için bizimle iletişime geçiniz.


Renkli Camlar

Harmandan renkli camlar üretim sırasında cam hamuruna renk verici maddelerin ilave edilmesi ile elde edilir.

Avantajlar

– Farklı renk alternatifleri ile tasarımcı ve kullanıcılara estetik ve şık mekanlar yaratmaya yönelik geniş seçenekler sunar.
– Dış cephede kullanıldığında, bina içine güneş ısısı girişini sınırlar, güneşin aşırı parlaklığını denetler, rahat bir çalışma ve yaşam ortamı sunar.
– Klima kullanılan ortamlarda soğutma enerjisi tüketimini azaltarak, soğutma giderlerinden tasarruf sağlar.

Renkli düzcamlara ikincil işlemler yapılarak yalıtım camı ünitesi, lamine cam, temperli cam, kısmi temperli cam, emaye boyalı cam ve bombeli camlar üretilebilmektedir.

Kullanım Alanları

Şişecam Renkli Düzcam, ağırlıklı olarak giydirme cepheli konut dışı yapılarda olmak üzere güneş kontrolü gerektiren bütün yapılarda; pencerelerde, parapetlerde, duvar önlerinde, çatı ışıklıklarında ve cam balkonlarda kullanılabilir.

Bütün güneş kontrol camlarında ısıl kırılma riskleri vardır. Bu nedenle renkli düzcamların temperli veya kısmi temperli kullanılması tavsiye edilir. Lamine işlemi yapılırken de ısıl kırılma risklerine karşı lamine camın tüm katmanlarının temperlenmesi veya kısmi temperlenmesi gereklidir.

Yeşil, füme, bronz, mavi, turkuaz ve koyu füme renkleri mevcuttur.


Reflektif Camlar

Güneş kontrol özelliğiyle güneş ısısı girişini sınırlar. Güneşin aşırı parlaklığını denetler. Klima masrafını azaltır. Işığın güçlü olduğu yönde ayna etkisi yaratır. Cam cepheli ticari binalarda görsel bütünlük sağlar.

TRC Tentesol, Trakya Cam’ın hat üstü pirolitik (sert) kaplamalı reflektif güneş kontrol camının markasıdır. Gümüş, bronz, füme, yeşil ve mavi renkleri mevcuttur.

Reflektif özelliği nedeniyle ışığın kuvvetli olduğu taraftan bakıldığında ayna etkisi yaratır. Örneğin gündüz saatlerinde içten dışa, gece ise tam tersine dıştan içe tek yönlü görüntü (ayna görüntüsü) sağlar.

Giydirme cepheli binalarda Şişecam Tentesol, reflektif özelliği yardımıyla kolon, kiriş, parapet duvarı, asma tavan ve tesisat boşlukları gibi yapı unsurlarını gizleyerek görüntü bütünlüğü sağlar.

Kaplamalı yüzey içe (2.yüzey) veya dışa (1.yüzey) gelecek şekilde kullanılabilir. Kaplama dışta ise yansıma; içte ise renk ön plana çıkmaktadır. Kaplama dışa gelecek şekilde kullanıldığında, kirlenme reflektif yüzeylerde daha kolay fark edilecek ve hava kirliliği ile atmosferdeki toz miktarına bağlı olarak daha sık cam temizliği gerekebilecektir. Bu nedenle kaplamanın içe gelecek şekilde kullanılması tavsiye edilir.

Tentesol camlar, ısıcam yalıtım camı ünitesi bünyesinde renksiz düzcam veya ısı kontrol kaplamalı (Low-E) camlarla kullanılabilir. Temperleme, kısmi temperleme, bombeleme, lamine ve emaye baskı yapılabilir. Parapet ve cephe kaplama uygulamalarında özel polyester folyolarla opaklaştırılabilir.

Bütün güneş kontrol camlarında ısıl kırılma riskleri vardır bu nedenle TRC Tentesol serisi güneş kontrol camlarının temperli veya kısmi temperli kullanılması tavsiye edilir.


Lamine Camlar

Cam kırılgan bir malzemedir ve darbelere dayanımı düşüktür. Cam kalınlığının artırılması ile camın darbelere karşı dayanımı artmakta, ancak cam kırılmasından kaynaklanan yaralanma riskleri giderilememektedir. Lamine Cam, emniyet ve güvenlik camıdır. Cam kırılmasından kaynaklanan riskleri, kırılma halinde parçaları yerinde tutarak en aza indirger.

Emniyet camları kavramı, kişilerin türlü nedenlerle cama çarpıp, camın kırılması sonucunda ortaya çıkabilecek risklerin giderilmesini içerir. Güvenlik camları kavramı dışarıdan gelecek saldırılara karşı can ve malın korunmasını içerir. Yaşam alanlarında kullanılan camların, kırılmalarından kaynaklanan yaralanmaları önlemek için lamine cam olarak kullanılması gerekmektedir.

Avantajlar

– İnsanların cama çarpması sonucu oluşan kazalarda yaralanma riskini en aza indirger.
– Dışarıdan gelebilecek darbelere karşı güvenlik sağlar. Taş ve sopa gibi araçlarla yapılan saldırı ve hırsızlık girişimlerinde, PVB, cam kalınlığı ve dış etkinin büyüklüğüne göre içeri girişleri önler/geciktirir.
– Ses yalıtımına katkı sağlar.
– Eşyaların ve kumaşların renklerinin solma nedeni olan ultraviyole (UV) ışınlarının geçişini %97-99 oranında engeller.
– Isıcam ünitelerinde de kullanılarak emniyet ve güvenliğin yanı sıra ısı yalıtımı da sağlanır.
– Low-E kaplamalı lamine camlar ile etkin ısı kontrolü sağlanır.

Kullanım Alanları

TS 13433 – Cam -Yapılarda Kullanılan- İnsan Çarpmasıyla İlgili Güvenlik Uygulama Kuralları” standardına göre aşağıdaki durumlarda emniyet ve güvenlik camları kullanılmalıdır:

– Yerden 80 cm’e kadar olan camlamalarda,
– Yerden tavana kadar kesintisiz devam eden camlamalarda,
– Cam kapılarda ve kapıların yan doğramaları içindeki camlamalarda,
– Baş üstü ışıklık camlamalarında.

Lamine Cam, tüm renkli camlarla üretilebilir ve dekorasyonda farklı seçenekler sunar. Ayrıca Opak Lamine Cam, gün ışığından ödün vermeden gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlar.


Temperli Camlar

Temperli camlar, kırılma halinde zar büyüklüğünde küçük kütleli parçalara ayrılır.

Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken; temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar.

Özel ısıl işlemlerle belirli seviyelerde yüzey ön gerilimi kazandırılan temperli camlar, normal camlara göre basınç, darbe ve ısıl kırılma risklerine karşı yaklaşık 4-5 kat daha dirençlidir.

Temperleme işlemi, özel ısıtma sistemleri ile camların 620°C – 680°C arasındaki sıcaklıklara getirilip ani olarak hava ile soğutulmasıdır. Sıcaklığın azalması ile birlikte yüzey sertleşir. Önce dış kısımların, daha sonra da iç kısımların soğumasıyla camın yüzeylerinde basınç, camın iç kısmında ise çekme gerilmeleri oluşur.

Isıl işlemden sonra camlara herhangi bir kesme, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz.

Temperleme öncesinde mutlaka kenar işleme yapılmalıdır. İyi yapılmamış kenar işleme fırın içeresindeki ısınma ve soğutmada oluşan gerilimlere dayanmayacağı için kırılmalara sebebiyet verir. Dolayısıyla düzgün kenar işleme çok önemlidir.

Temperlenebilir nitelikli kaplamalı camlar ile ısı-güneş kontrolü ve emniyet bir arada sağlanır.

 

Kısmi Temperleme

Tam temperlenmiş camlar haricinde, kısmi temperlenmiş camlar da dış zorlamalar ve ısıl gerilmelere karşı dayanıklıdır. Kısmi temperleme, tam temperlemedeki gibi aynı fırınlarda ve aynı sıcaklık derecelerinde gerçekleştirilir. Bu işlemdeki tek fark soğutmanın nispeten daha yavaş yapılmasıdır. Daha yavaş soğutulan camların yüzeyindeki ön gerilmesi daha az, kırılma riski de daha düşüktür.Kısmi temperlenmiş camlar kırılma anında daha büyük parçalara bölünür; camlar doğrama boşluğunda kalabilir ve kırılma riskleri daha düşüktür.

Bombeli Temper

Bombeli cam, ağır bir şekilde ısıtılan camın, soğutma fırınında belirli bir basınç ile istenilen eğime (radius) göre bükülmesi işlemidir. Bombeli lamine veya ısıcam olarak da kullanılabilir.